Brandweerpet

Ik vond de oude brandweerpet jaren geleden op zolder. Een zwarte, met een glimmend logo voorop. Mijn vader was meer dan 20 jaar bij de vrijwillige brandweer. Meerder keren per week verstoorde de pieper maaltijden, onderstopmomenten en oudejaarsavonden. Er was geen discussie over: als de pieper ging, liet mijn vader alles uit zijn handen vallen. Als ambtenaar kreeg hij ruimte van zijn werkgever en thuis vonden we het normaal dat hij er zoveel tijd aan besteedde. Wekelijks werd gezamenlijk onderhoud gepleegd, oefeningen gedaan en soms een training of cursus.

Een gedreven HR-adviseur en een gepassioneerd trainer/coach vroegen zich af: worden de vaardigheden van bestuurders van verenigingen in vrijwilligerswerk, benut in hun betaalde werk? En zou het niet logisch zijn voor werkgevers en werknemers om deze talenten specifieker te benutten? Hun thesis: vrijwillige bestuurders… even onmisbaar als de vrijwillige brandweerman.

Vrijwillige bestuurders van plaatselijk belangen, dorpshuizen en welzijnsorganisaties blijken goed te zijn in ‘groepsgericht leiding te geven zonder hiërarchie’. Als voorzitter wordt van ze verwacht dat ze keuzes maken en sturen, want anders stagneert een project. Wat ze in hun vrijwilligerswerk ‘normaal’ vinden blijkt een belangrijke competentie. Achter een ‘je doet het omdat het nodig is’ blijken leidinggevende talenten te bestaan.

Achteraf zie ik wat mijn vader leerde bij de vrijwillige brandweer: zijn coachende rol in het team, zich positioneren in de hiërarchische structuur, het relativeren van spanning tussen het team en de betaalde commandant en omgaan met zijn verantwoordelijkheid als chauffeur. Hij werd gewaardeerd om zijn duidelijkheid, hij leerde grenzen stellen, zich uitspreken.

Wat als… we op het provinciehuis nu eens zouden beginnen met een groep collega’s die in hun vrije tijd vrijwilligerswerk doen. En ontdekken of en hoe hun aanvullende competenties ook benut kunnen worden in hun werk? Ik ga in gesprek met onze afdeling HR!


2 reacties op ‘Brandweerpet

  1. Mooi Margreet. Andersom denken, van onder naar boven en gebruik maken van de dingen die ‘vanzelf’ gaan. Heb je wel goeie spiegels nodig om al die mooie talenten gezien te krijgen. Niet iedereen heeft door wat voor moois hij of zij ‘van zelf’ doet. Maar gelukkig ben jij zo’n spiegel. Ben benieuwd naar de resultaten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s