In de smiezen

‘De kunst wordt om er de juiste persoon bij te vinden’. Voor me zit een gedreven inwoner van een Twentse dorp. Waar in andere dorpen al langer gefilosofeerd wordt over een eigen ‘dorpsondersteuner’, gaan ze in dit dorp gewoon aan de slag. Een advertentie staat inmiddels in de krant.

Ik moet denken aan het begin van mijn loopbaan, toen de functie van ‘dorpsconcierges’ ontstond: vaak langdurig werklozen die lokaal hand en span-diensten verrichten. Klusjes, een praatje, eerste aanspreekpunt. Het probleem bleek niet de juiste persoon te vinden, maar een goede aansturing. In het handboek dorpsconcierge dat met veel subsidie werd gemaakt staat: ‘De organisatorische inbedding en aansturing is een kwestie van samenwerking tussen minstens drie partijen: de gemeente, de dorpsorganisatie en organisaties, die zich met werk en werktoeleiding bezighouden.’ Een kwestie van samenwerking? Gedoemd tot mislukking bedoelen ze… en dat gebeurde vaak ook.

Gelukkig zitten er tegenover me een oud-professional en gedreven ondernemer, die heel goed in de smiezen heeft dat de dorpsgemeenschap zelf het heft in handen moeten houden. Met de juiste persoon komt het dan wel goed.


2 reacties op ‘In de smiezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s