Buil

Zet tien valpreventie-experts in een ruimte en je bent in een uur bijna zelf expert. Wat blijkt? Ouderen vinden valpreventie niet belangrijk. Ze gaan niet op cursus. Vinden dat ze het niet nodig hebben. Leggen geen link tussen bewegen, balans en kracht. Vinden dat de overheid voor ze moet zorgen. Tot zo ver de inzet op meer eigen verantwoordelijkheid.

Wat wel helpt? Ouderen laten ervaren dat bewegen ze flexibeler maakt. Een cursus verbinden aan ontmoeting en koffie. Netwerken zoals de Zonnebloem en het kerkkoor benutten. En een autoriteit inzetten. Liefst de huisarts… of de dominee.

Tegelijkertijd moeten ook professionals aan de bak: een coachende houding is nodig en niet 8 standaard fysiotherapiesessies. Wonderlijk dat onderzoekers, professionals en initiatieven rond valpreventie en ontmoeting elkaar niet kennen. En verzekeraars nauwelijks investeren in succesvolle aanpakken met als basis het stellen van een simpele vraag aan een oudere: ‘waar word jij nu blij van?’ Dat is de beste ingang tot contact en de grootste kans op een gesprek over wat nodig is voor een gezond leven. Daar kan je je toch geen buil aan vallen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s