De andere kant van de berg

De voorzitter en de trainer met de vraag voor financiering van een onafhankelijk onderzoek hebben het goed gezien (zie blog Tegen Bergen op). Hoe realistisch en praktisch ze ook denken en zijn, het is wijs een procesbegeleider te hebben die minder emotioneel betrokken is. Die weet hoe de hazen lopen. Maar dan… hoe vind je die persoon?

Er zijn genoeg bureaus en ZZP-ers die zeggen dat ze dit kunnen. Consultancybureaus zoals BMC, Twijnstra en Gudde of AT Osborne bieden slimme hoogopgeleide adviseurs aan. Met een koffer vol goed doordachte methodieken, mooie folders en prachtige procestools. Echter, zij kennen de lokale situatie en cultuur vaak niet. En vinden het moeilijk om af te wijken van hun bewezen aanpak. En en zijn er de ZZP-ers die drijven op persoonlijke ervaringen en kennis van het gebied. Echter, deze eenpitters hebben geen collega’s die mee kunnen kijken of een management dat waar nodig door pakt of verantwoordelijkheid neemt.

Aan mij en mijn collega’ wordt vaak gevraagd om ‘wat namen’ door te geven. Ik zal dat niet snel doen. Hoogstens noem ik de naam van een bureau of verwijs ik naar soortgelijke casussen. En ook al zou ik het willen, het is niet zomaar te doen. Want soms matcht het geweldig met een consultant uit Amsterdam. En soms heeft en proces iemand nodig die midden in de gemeenschap staat. Het liefst zou ik zelf een keer aansluiten bij het bestuur een vereniging die expertise nodig heeft of wil inhuren. Zodat ik veel beter zelf kan aanvoelen welke competenties een proces nodig heeft: strategie, menselijkheid, doortastendheid of juist kennis van goede communicatie.

Uiteraard gaat dat te ver. Maar… wel ben ik open over mijn eigen ervaringen toen ik nog adviseur was. Een paar tips:

– Zoek een projectleider wie je vertrouwt en geen bureau. Oftewel zorg ervoor dat degene die de offertegesprekken voert, ook degene is die het werk doet.

– Kies een projectopdracht met een duidelijke opdracht en een helder resultaat.

– Bouw go/no go momenten in. Kies vooraf duidelijke momenten waarop je samen met de procesbegeleider beslist hoe het proces loopt, of er wijzigingen zijn en of je tevreden bent.

– Zorg dat de procesbegeleider voldoende aandacht heeft voor belangen, proces, timing en gevoel voor politiek-bestuurlijke gevoeligheden.

– Betrek de gemeente, ook al ben jij degene die betaald. Laat bijvoorbeeld offertes zien en neem ze mee in de keuzes die je maakt.

– Maak vooraf afspraken over aansturing, bijsturing en eventueel meerprijs.

– Als opdrachtgever aan een bureau of ZZP-er maak je jezelf als bestuur verantwoordelijk. Zorg ervoor dat iemand met kennis hierover deel uitmaakte van je bestuur of zoek iemand die het bestuur hierover wil adviseren.

En geniet er dan van dat en procesbegeleider je dit werk uit handen neemt ;-).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s