#jaarvandeontmoeting

Je moet niet de week tegen de eenzaamheid organiseren, maar het jaar van de ontmoeting’. Een ambtenaar uit Twente kijkt me verwachtingsvol aan. Ik knik. ‘Ik vind het geweldig om te zien dat er initiatiefnemers bij ons in de gemeente zijn die zo denken. We moeten dat als gemeente mogelijk maken en zorgen dat ze niet worden tegengewerkt.’ So far so good. Maar hoe doe je dat dan? De ambtenaar geeft aan dat er flinke tekorten zijn op de uitgaven aan zorg en WMO. Nog meer ondernemerschap in het ontwikkelen en exploiteren van voorzieningen en preventie zijn nodig. Bijvoorbeeld een was- en strijkservice die de gemeente nu 150.000 euro per jaar kost, zou via de markt goedkoper kunnen. ‘Ook handig voor tweeverdieners met een druk gezin.’ Volgens deze ambtenaar kan duurzaam ondernemerschap niet zonder structuur en professionaliteit. Dus een nieuwe organisatie. Als vervanger van het bestaande welzijnswerk? Een makkelijk antwoord is er niet, want waar geld is, zijn belangen. Er is geen markt voor preventie zolang zorg geregeld is. ‘s Avonds na het kinderfeestje van mijn dochter (6) denk ik er over na: laten we 2020 uitroepen tot het #jaarvandeontmoeting. Wel zo gezellig en het kost niets.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s