Dingetje doen

‘Pleur dat handvest neer en dat gaat zijn dingetje doen.’ Na een levendige discussie zijn er ze uit uit. Een groep initiatiefnemers wil hun bevlogenheid en ervaring inzetten voor een betere samenwerking tussen initiatieven en overheden. ‘Gemeenten kunnen niet zonder maatschappelijk initiatief om hun ambities in het verduurzamen van energietransitie te behalen’, weet iemand. ‘Als voorzieningen in het voorliggende veld beter zouden zijn georganiseerd, waren er minder zorgkosten.’ De maatschappelijke democratie is daarom minstens zo belangrijk als de vertegenwoordigende democratie weten ze. Initiatieven worden echter geremd door systemen en het controlemechanisme dat de politiek zichzelf heeft opgelegd. Onafhankelijkheid van de overheid wordt benadrukt. Autonomie is nodig om positie te verwerven. Ruimte voor experiment is nodig. En ambassadeurs die dit verhaal vertellen. ‘Het blijft horten en stoten, laten wij zorgen voor flinke hort… of stoot’, hoor ik. ‘Als je ergens naar toe wilt, moet je richting hebben.’ In de vorm van een handvest dus. Google geeft me een betekenis: Benaming voor de grondslag van een organisatie, (bindend) verdrag of een (niet-bindende) beginselverklaring. Een traditioneel middel voor een nieuwe weg. Hopelijk een hort en een stoot tegelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s